Дали?

Каква боја е темнината на слепите луѓе? Дали е црна или има друга неидентификувана боја? Зашто оној што никогаш не ја видел, може само да ја почуствува, да ја допре и ја да ја помириса… Исто како на глувиот да му речеш: слушни ја мелодијава. Тој сепак ќе ја чуе вибрацијата, со сите свои останати сетила. Со својата душа, ќе ја погледне со своето срце.
Некогаш се прашувам дали нивниот физички недостаток е навистина недостаток или е дар кој на сите нас останати ни е одземен? Колку/дали ние навистина слушаме и колку/дали навистина го гледаме светот онаков каков што навистина е и онаков каков што може да биде? Онаков каков што сакаме да биде? Дали доволно ги користиме останатите сетила кога љубиме, кога доживуваме, кога живееме? Дали чуствуваме доволно?

Зашто природата и светот нудат уште многу начини да се чуствува и живее од она што сме навикнале… Затоа барем еден ден во годината бидете и слепи и глуви и неми…и видете ја убавината на животот со сите останати сетила… Љубете ги вашите сакани со допири и мириси…со сосема поинаков импулс од досега… Можеби ќе ви се допадне… 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s