Ничие дете

Јас сум ничие дете,

ниту од мајка доено,

ниту од татко гледано,

ниту среќа,

ниту тага.

Само болка во гради,

наместо вкус на мајчино млеко…

Јас сум ничие дете,

од земјени корења никнато,

како кокиче сред зима,

борбено,

со глава подадено,

со ѕвезда водилка на чело,

јас сум ничие дете.

Ничие дете на ничија земја,

никулец на нова надеж,

гледај ме и крсти се во мене

дека ќе донесам подобро време…

А јас за подобро и полошо време не знам.

Јас сум ничие дете,

никому не припаѓам,

од земја никнато…

в земја ќе се вратам.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s